Achterhoek

Ontdek de Achterhoek!

De Achterhoek was ooit een moeilijk toegankelijk gebied met moerassige veengebieden in het westen, die gevoed werden door beken die vanaf de oostelijke dekzandruggen stroomden. Het midden van de Achterhoek was dicht bebost.

In de prehistorie waren jagers-verzamelaars de eerste bewoners van deze streek. Veel later kwamen de boeren. Door begrazing van hun vee ontstonden de heidevelden. Nog weer later vonden veel mensen een bestaan in de industrie. Kleinschalige ijzerindustrie langs de Oude IJssel, met dank aan de oer die in de bodem werd gevonden. In het oostelijke deel van de Achterhoek ontstond textielindustrie. Ontwikkelingen die deze streek van Gelderland een eigen karakter hebben gegeven.

Al met al biedt de Achterhoek historie, rust, ruimte, karakteristiek landschap, sprookjesachtige boerderijtjes, prachtige natuur en authentieke dorpjes. Het is dan ook niet voor niets een viersterren regio voor fietsroutes!

GPS-fietsroutes Achterhoek

  • Achtkastelenroute Vorden (34 km) Al in 1913 nam de burgemeester van Vorden toeristen mee om ze het natuurschoon en de prachtige kastelen van zijn dorp te laten zien. En nog steeds kunnen geïnteresseerden iedere woensdagmiddag van juni tot begin september de route onder leiding van een VVV-gids fietsen. Bovendien is de route is ook goed bewegwijzerd. En… hij is te downloaden voor uw gps of smartphone. Dus voor ieder wat wils!
  • Winterswijk – Burlo – Oeding (35 km) Deze grensroute gaat voor een groot deel door Duitsland. Goed te berijden zandpaden voeren u door een steeds weer verrassend landschap. Een prachtig glooiend coulisselandschap net daarin de zo karakteristieke vriendelijke boerderijtjes.
  • Gorssel – Eefde – Harfsen – Epse (36 km) Een groot deel van mijn jeugd heb ik doorgebracht in het prachtig gelegen dorp Gorssel. Tijdens deze fietsroute daarom aandacht voor beziens- en wetenswaardigheden die mijn speciale interesse hadden en hebben. Ik hoop dat u na afloop mijn enthousiasme voor Gorssel en haar omgeving zult delen.
  • Brummen – De Steeg – Bronkhorst (38 km) Deze route heeft het allemaal! Een groot deel ervan gaat door het prachtige Nationaal Park de Veluwezoom. Dit is het heuvelachtige gedeelte. Gelukkig staat midden in de bossen de Carolinahoeve, waar u wat kunt eten of drinken. Een ander gedeelte voert u over het op de IJsseldijk aangelegde fietspad van Olburgen naar Bronkhorst.
  • Vorden – Hengelo (Gld.) – Zelhem (40 km) Prachtige fietspaden voeren u door het landelijke gebied tussen Vorden en Zelhem. De afwisseling van bos, kleinschalige landbouw en landgoederen, maakt dat deze route u steeds verrassende (ver)gezichten voorschotelt. En als het u net zo vergaat als mij, dan wordt het een fietsdag waaraan een kostbare herinnering wordt overgehouden.
  • Almen – Gorssel – Warnsveld (41 km) Een fietsroute door een heel mooi stukje Achterhoek dat (bijna) alles heeft. Een Twentekanaal , de Gorsselse Heide, Museum MORE en nog veel meer!
  • Geesteren – Gelselaar – Diepenheim (42 km) Een prachtige fietsroute met veel aandacht voor de interessante geschiedenis van de Schipbeek. Kerkenpaadjes en landelijke weggetjes voeren u langs kastelen en oude boerderijen, die het verhaal vertellen van een eeuwenlange invloed van de mens op dit mooie gebied. Ook komt u door het schilderachtige oude stadje Diepenheim.
  • Dinxperlo – Bocholt langs de Bocholter Aa (44km) Een fietsroute over een mooi aangelegd fietspad langs de Bocholter Aa, van het grensdorp Dinxperlo naar het Duitse Bocholt, een voormalige textielstad met nog heel veel industrieel erfgoed.
  • Gorssel – Zutphen – Bronkhorst (57 km) De mooiste rivier van Nederland, de IJssel, staat bij deze route centraal. U ziet de machtige invloed die de rivier sinds mensenheugenis op haar stroomgebied heeft uitgeoefend. Zo is in Zutphen nog heel veel van de rijkdom te zien, die de IJssel het stadje heeft gebracht.