Rivierenland

Ontdek Rivierenland!

Rivierenland wordt gevormd door de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal. Het gebied is gevormd door het water. En de strijd ertegen. De vele dijken laten zien welke moeite het de mens gekost heeft om in dit gebied droge voeten te kunnen houden. De kolken vertellen het verhaal van het water dat de mens regelmatig de baas was en dat ontembaar door de dijken heen brak.

Het grootste deel van de fietsroutes voert over slingerende dijkweggetjes, van waaraf u prachtige uitzichten krijgt op het altijd verrassende water. Op de imposante rivieren Maas, Waal en Rijn, maar ook op meer romantische watertjes, zoals de rustig stromende Linge. Een vriendelijk riviertje geflankeerd door oude dijkdorpjes.

Het altijd stromende water zorgt ervoor, dat de routes zich steeds anders presenteren, waardoor u ze meermaals kunt fietsen zonder er ooit genoeg van te krijgen!

Ik nodig u dan ook van harte uit om onderstaande bekende dichtregel van Hendrik Marsman in Rivierenland te beleven!

Denkend aan Holland
zie ik brede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan.

GPS-fietsroutes Rivierenland

  • Opheusden – Amerongen – Veenendaal (37 km) Een route met drie mooie gezichten. Een deel gaat over de Rijndijk, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op de hellingen van de Utrechtse Heuvelrug. Nadat de Rijn met een pontje is overgestoken, kunt u deze heuvelrug van nabij beleven. Vooral Amerongen met haar rijke verleden is de moeite meer dan waard! Na de heuvelrug rijdt u over een heel mooi fietspad langs het voormalig riviertje de Grift (nu het Valleikanaal) weer terug naar de Rijn.
  • Wageningen – Kesteren – Lienden (38 km) Deze route wordt gedomineerd door de Rijn. Een dominantie die geenszins stoort, want de Rijn mag gezien worden! Een brede, traag stromende rivier met uiterwaarden waar rust, ruimte en natuur elkaar aanvullen. Tijdens deze fietstocht maakt u ook kennis met de interessante historie van de Wageningse Berg. Verder is, afhankelijk van het seizoen, de bloesempracht en het fruit van de Betuwe te bewonderen.
  • Geldermalsen – Beesd – Asperen (39 km) Een tocht langs de oevers van de Linge, een prachtig riviertje dat zich rustig door de Betuwse boomgaarden slingert. Geniet van haar langzame stroom, van de bloesempracht in het voorjaar, van het rijpe fruit in het najaar en van de oude Lingedorpjes. Mocht dit uw eerste Lingetocht zijn, dan moet ik wel waarschuwen: u loopt grote kans geen jaar meer zonder te kunnen! ((Zie ook de aansluitende oostelijke Lingeroute)
  • Wamel – Lith – Heerewaarden (44 km) Houdt u van fietsen langs de grote rivieren? Dan is deze route over de dijken van het Land van Maas en Waal een aanrader! U passeert vele kolken, de stille getuigen van woeste dijkdoorbraken. Ook komt u langs het oude visserdorpje Heerewaarden, waar de Maas en de Waal elkaar bijna raken. En u ontdekt de intrigerende geschiedenis van het kanaal van Sint Andries, dat met zijn 2,1 kilometer de Maas en de Waal verbindt.
  • Asperen – Leerdam – Gorinchem (45 km) U volgt het prachtige riviertje de Linge over kronkelende dijkjes vanaf Asperen tot aan de monding in het vestingstadje Gorinchem. Een deel van deze mooie fietsroute voert langs de imposante Lek, waaraan ook het tot de verbeelding sprekende slot Loevestein ligt. (Zie ook de aansluitende westelijke Lingeroute)
  • Wijchen – Megen – Grave (46 km) Een Gelders/Brabantse fietsroute langs de Maas die zo mooi is, dat het letterlijk en figuurlijk nog een hele toer was om een selectie uit de vele interessante punten te maken. Verder heb ik zoveel prachtige foto’s geschoten, dat het me moeite kostte om ook hier een keuze te maken. Neem bijvoorbeeld de oude stadjes Grave en Ravenstein, de ruïne van Kasteel Batenburg, natuurgebied de Keentsche Uiterwaard of het oude stoomgemaal de Tuut.