Utrecht

Ontdek Utrecht!

De provincie Utrecht staat garant voor fietstochten met een heel verschillend karakter. Neem bijvoorbeeld de rustig door het landschap slingerende Utrechtse Vecht. Fiets je langs deze rivier, dan kom je ogen tekort! Zo zijn daar de statige landhuizen die in de gouden eeuw door welgestelden werden gebouwd om die de stank en drukte van de Randstad te ontvluchtten. Ook is het altijd leuk om de pleziervaart te bekijken. Zoals in het schitterende plassengebied! Oude veengebieden die door vroegere overstromingen het huidige aanzien hebben gekregen.

Op de Utrechtse Heuvelrug, in het oostelijke deel van de provincie, treffen we  uitgestrekte bossen aan. Aan de rand van deze heuvelrug vinden we Amerongen. Een dorpje dat gelegen is op een warme zuidhelling, waaraan het een interessant tabaksverleden heeft te danken. Veel van dit verleden is tastbaar gebleven in het landschap en de bebouwing.

Aan de zuidkant van Utrecht stroomt de Lek.  Een mooie rivier waaraan enkele historische stadjes liggen. Zoals het tot de verbeelding sprekende Vianen en Wijk bij Duurstede.

Tot slot heeft de provincie een klein raakvlak met de voormalige Zuiderzee.  In het interessante vissersdorpje Spakenburg is dat verleden nog steeds duidelijk zichtbaar.

Het zal duidelijk zijn, dat de relatief kleine provincie Utrecht, groot is in afwisseling. Een afwisseling die ik u met deze zorgvuldig geselecteerde fietsroutes graag wil laten zien en beleven!

GPS-fietsroutes Utrecht

  • Abcoude – Ouderkerk aan de Amstel (26 km) Deze waterrijke fietsroute van Abcoude naar Ouderkerk aan de Amstel voert u over rustige fietspaden langs kronkelende riviertjes.
  • Rondje Amsterdam Zuidoost (31 km) Een verrassende fietstocht die u langs het water van Amstel, Gein en Bullewijk laat genieten van de onvermoede rust rond Amsterdam Zuidoost.
  • Amersfoort – Baarn – Eemdijk (37 km) De 18 km lange Eem stroomt van Amersfoort naar Eemdijk en staat samen met de weidse en vogelrijke Eempolder centraal in deze fietsroute.
  • Opheusden – Amerongen – Veenendaal (37 km) Een fietsroute over Rijndijken en bospaden. Met speciale aandacht voor het tabaksverleden van Amerongen en het veenverleden van Veenendaal.
  • Schoonhoven – Lopik – IJsselstein (38 km) Een deel van deze fietsroute voert langs de imposante Lek, terwijl het andere deel door het achterland van deze rivier gaat. Een achterland met boeiende lintbebouwing langs smalle veenstroompjes.
  • Ronde Venen (40 km)  Een interessante en mooie fietsroute langs de kronkelende veenriviertjes die de Ronde Venen markeren. Ook het watersportplaatsje Vinkeveen ligt aan deze route.
  • Loenen aan de Vecht – Utrecht – Loosdrecht (48 km) Een prachtige fietsroute langs de Utrechtse Vecht, de Mijndense sluis bij Loenen aan de Vecht en de Loosdrechtse Plassen.
  • Muiden – Vreeland – Abcoude Een fietsroute langs o.a. de Westbatterij bij Muiden, de mooie riviertjes Gein en Angstel en de prachtige Utrechtse Vecht.