Veluwe

Ontdek de Veluwe!

De zo karakteristieke stuwwallen van de Veluwe zijn in de ijstijd ontstaan. Na de ijstijd warmde het klimaat op, waardoor er bossen op de Veluwe ontstonden. In de Middeleeuwen is hier veel van gekapt om het ijzerhoudende oer, dat in de Veluwse bodem werd gevonden, te kunnen smelten. Deze boskap en de intensieve landbouw maakten dat de wind vat kreeg op de bodem. Met als uiteindelijk resultaat enorme zandverstuivingen en stuifduinen, die ook nu nog voor een deel het gezicht van de Veluwe bepalen. De huidige bossen zijn veelal aangeplante productiebossen.

Mede dankzij deze bossen en zandverstuivingen biedt dit mooie deel van Gelderland ruimte en rust. Maar er is veel meer te beleven! Zoals uitgestrekte heidevelden, burlende edelherten, wilde zwijnen, schaapskuddes, sprengen, oude Veluwse dorpjes, vissersplaatsjes aan het IJsselmeer en de gezellige stad Apeldoorn.

Ja, de Veluwe is het ontdekken meer dan waard!

GPS-fietsroutes Veluwe

 • Baronnenlijn Zuid en Koningslijn (29 km)  Deze interessante en mooie route volgt voor een groot deel het tracé van de voormalige Koningslijn en het zuidelijke gedeelte van de Baronnenlijn (Apeldoorn – Emst). Twee  spoorlijntjes met een rijk verleden. De route vormt één geheel met de route Baronnenlijn Noord.
 • Nationaal Park De Hoge Veluwe (29 km) Een route met aandacht voor het unieke natuurschoon en de geschiedenis van Nationaal Park De Hoge Veluwe.
 • Rondje Apeldoorn West (30 km) Het westelijke deel van Apeldoorn straalt grandeur uit. Statige villa’s kijken uit op prachtige oude parken en brede, rustige en lommerrijke lanen zorgen voor de verbindingen.  Ook stromen er vele sprengen die de eerste aanzet hebben gegeven tot industriële ontwikkeling in de vorm van wasserijen en watermolens.
 • Klarenbeek – Bussloo – Wilp Achterhoek (31 km) U maakt onder andere kennis met de interessante ontwikkeling die het dorpje Klarenbeek heeft meegemaakt. Ook komt u langs het Beekbergerwoud. Hier wordt het laatste Nederlandse oerbos, dat in 1871 in cultuur werd gebracht, door Natuurmonumenten weer in de oude staat hersteld.
 • Rondje Apeldoorn Oost (34 km) Aan de oostkant van Apeldoorn treffen we het vlakke cultuurlandschap van de IJsselvallei aan. Hier hebben door de eeuwen heen harde werkers ploeterend vorm gegeven aan de stad Apeldoorn en haar omgeving. Ik denk hierbij aan het in de 18e eeuw, met de hand gegraven Apeldoorns Kanaal en aan de natte moeilijk te bewerken broeklanden met haar gegraven weteringen.
 • Het Verscholen Dorp (36km) Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielden 100 tot 200 onderduikers zich diep in de bossen van de Veluwe verborgen in “Het Verscholen Dorp”. Tijdens deze fietsroute in de buurt van Vierhouten en Nunspeet neem ik u mee naar de gebeurtenissen uit die tijd. Het weer oplaaiend antisemitisme maakt deze tocht bijzonder actueel.
 • Het Verscholen Dorp (36 km) Tijdens WO II hielden 100 tot 200 onderduikers zich verborgen in “Het Verscholen Dorp”. Deze fietsroute neemt u mee naar de dramatische gebeurtenissen uit die tijd. Gebeurtenissen uit vervlogen tijden die, getuige het oplaaiend antisemitisme in onze tijd, nog erg actueel zijn.
 • Lieren – Loenen (38 km) Een groot deel van deze schilderachtige route voert door heuvelachtige heidevelden en bossen waar de moderne tijd geen vat op heeft gekregen. Terwijl een ander deel van de route juist is opgeslokt door de tijd. Ik doel hierbij op het verouderde Apeldoorns Kanaal dat sinds 1982 is gesloten voor de scheepvaart.
 • Brummen – De Steeg – Bronkhorst (38 km) Deze route heeft het allemaal! Een groot deel ervan gaat door het prachtige Nationaal Park de Veluwezoom. Dit is het heuvelachtige gedeelte. Gelukkig staat midden in de bossen de Carolinahoeve, waar u wat kunt eten of drinken. Een ander gedeelte voert u over het op de IJsseldijk aangelegde fietspad van Olburgen naar Bronkhorst.
 • Epe – Heerde (38 km) Waar bos en cultuurland elkaar raken, is de Veluwe op haar mooist. Zoals tussen Epe en Heerde, waar u kunt genieten van deze schitterende fietsroute!
 • Wageningen – Kesteren – Lienden (38 km) Deze route wordt gedomineerd door de Rijn. Een dominantie die geenszins stoort, want de Rijn mag gezien worden! Een brede, traag stromende rivier met uiterwaarden waar rust, ruimte en natuur elkaar aanvullen. Tijdens deze fietstocht maakt u ook kennis met de interessante historie van de Wageningse Berg. Verder is, afhankelijk van het seizoen, de bloesempracht en het fruit van de Betuwe te bewonderen.
 • Arnhem – Loenermark – Posbank (41 km) Een fietstocht die u onder andere de mooie parken van Arnhem, het schitterende Kasteel Rosendael, de rust van de Loenermark en de indrukwekkende Posbank laat zien.
 • Uddel – Ermelo – Garderen (43 km) Een fietsroute vol met Veluwse verrassingen! Zoals Kasteel Staverden, het Uddelermeer en het mysterieuze Speulderbos met het Solse Gat waar ooit de Germanen offerden aan hun god Sol.
 • Harderwijk – Zeewolde  (44 km) Een onvervalste Zuiderzeeroute! Met als representant van het oude land het historische stadje Harderwijk, terwijl Zeewolde de nog piepjonge Flevopolder vertegenwoordigt.
 • Elburg – Nunspeet – Hierden (47 km) Een interessante fietsrouten die u voor een belangrijk deel  langs de kust van de voormalige Zuiderzee voert. Een zee die veel invloed heeft gehad op deze streek en op het vissersstadje Elburg in het bijzonder.
 • Baronnenlijn Noord (53 km) Deze wetenswaardige en afwisselende route volgt waar mogelijk het tracé van het noordelijke gedeelte van de Baronnenlijn (Emst – Hattemerbroek) en vormt één geheel met de route Baronnenlijn Zuid en Koningslijn.
 • Gorssel – Zutphen – Bronkhorst (57 km) De mooiste rivier van Nederland, de IJssel, staat bij deze route centraal. U ziet de machtige invloed die de rivier sinds mensenheugenis op haar stroomgebied heeft uitgeoefend. Zo is in Zutphen nog heel veel van de rijkdom te zien, die de IJssel het stadje heeft gebracht.