Stadsregio Arnhem Nijmegen

Ontdek Stadsregio Arnhem Nijmegen!

Nijmegen is met haar 170.000 inwoners de 10e stad van Nederland en geniet vooral bekendheid door de Nijmeegse vierdaagse, haar Romeinse verleden en de prachtige, directe ligging aan de rivier de Waal. Nijmegen is een echte studentenstad met een gezellige en levendige sfeer. De mooie heuvelachtige omgeving geeft haar daarbij ook nog eens een buitenlands aandoende schoonheid.

Maar Arnhem doet, behalve 20.000 minder inwoners, niks onder voor Nijmegen! Ook Arnhem ligt op ooit door het landijs opgestuwde heuvels en ook ligt zij aan een grote rivier, de Rijn. Wie Arnhem zegt, zegt Burgers Zoo, een brug te ver, het Openluchtmuseum en prachtige landhuizen en landgoederen, die aan de noordzijde van de stad liggen.

Maar in de Stadsregio Arnhem en Nijmegen is behalve de twee grote steden nog veel meer te beleven! Zoals prachtig natuurschoon in de vorm van uiterwaarden, vennen, heidevelden en bossen.

Het is nu aan u om de vele verrassingen van deze streek te ontdekken!

GPS-fietsroutes Stadsregio Arnhem Nijmegen

  • ‘s-Heerenberg – Emmerich – Elten (36 km) Tijdens deze grensroute maakt u kennis met Kasteel Huis Bergh, dat beeldbepalend is voor het stadje ‘s-Heerenberg. In Duitsland bezoekt u het hooggelegen Hoch Elten met haar Nederlandse verleden. En op de Rheinpromenade kan heel aangenaam worden gepauzeerd; op een bankje aan de Rijn, op een terras of in een van de vele eetgelegenheden.
  • Brummen – De Steeg – Bronkhorst (38 km) Deze route heeft het allemaal! Een groot deel ervan gaat door het prachtige Nationaal Park de Veluwezoom. Dit is het heuvelachtige gedeelte. Gelukkig staat midden in de bossen de Carolinahoeve, waar u wat kunt eten of drinken. Een ander gedeelte voert u over het op de IJsseldijk aangelegde fietspad van Olburgen naar Bronkhorst.
  • Arnhem – Loenermark – Posbank (41 km) Een fietstocht die u onder andere de mooie parken van Arnhem, het schitterende Kasteel Rosendael, de rust van de Loenermark en de indrukwekkende Posbank laat zien.
  • Lobith – Millingen– Bemmel (44 km) Verheug u maar alvast op rivieren, dijken, pontjes, natuur, historische rivierdorpjes, weidse blikken en kastelen! Zo ontmoet u op een dag de Rijn, de Waal en de Linge. En geloof me, het zal geen oppervlakkige ontmoeting zijn. Nee, deze dag zal u bijblijven als een pareltje in de tijd.
  • Westervoort – Zevenaar – Giesbeek (46 km) Deze waterrijke fietsroute voert grotendeels over kronkelende dijken langs de Rijn en de Gelderse IJssel, die zich bij Westervoort afsplitst. De kolken vertellen het verhaal van de eeuwenlange strijd tegen het water. Water dat heeft genomen, maar ook heeft gegeven. Zoals de dikke laag rivierklei waarop de boeren vruchtbaar konden en kunnen werken. In de Kijfwaard is deze klei geëxploiteerd om er stenen van te bakken.
  • Wijchen – Megen – Grave (46 km) Een Gelders/Brabantse fietsroute langs de Maas die zo mooi is, dat het letterlijk en figuurlijk nog een hele toer was om een selectie uit de vele interessante punten te maken. Verder heb ik zoveel prachtige foto’s geschoten, dat het me moeite kostte om ook hier een keuze te maken. Neem bijvoorbeeld de oude stadjes Grave en Ravenstein, de ruïne van Kasteel Batenburg, natuurgebied de Keentsche Uiterwaard of het oude stoomgemaal de Tuut.
  • Nijmegen – Ooij – Malden – Wijchen (49 km) Een boeiende fietsroute rond de mooie en historische stad Nijmegen.Ten oosten van de stad is er aandacht voor de oude Ooijpolder. Zuidelijk krijgt u, als beloning voor pittig trapwerk op de Nijmeegse stuwwal, prachtige vergezichten. Ook de westkant is verrassend anders: mooie vennen, heide en rivierduinen. Eenmaal aan de noordkant van Nijmegen heeft u vanaf de kade een rustgevend uitzicht over de Waal. Kortom: afwisseling troef!